Dove kinderen krijgen steeds vaker een enkelzijdig cochleair implantaat, waardoor ze spraak kunnen verstaan. Wetenschappelijk onderzoek over voor- en nadelen van een tweede implantaat is nog schaars. Marloes Sparreboom van het UMC St Radboud toont nu aan in onderzoek waarop ze op 21 december is gepromoveerd, dat zo’n tweede cochleair implantaat bijdraagt aan het beter kunnen verstaan van spraak in rumoerige situaties. Verder kunnen deze kinderen de bron van geluid beter lokaliseren en melden de ouders dat hun kinderen ook in het dagelijks leven extra baat hebben bij een tweede implantaat.
Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseert de Nederlandse regering over wat er opgenomen moet worden in het zorgpakket. Het CVZ wil eerst meer onderzoek want zij vindt het bewijs voor de meerwaarde van een tweede CI ‘wetenschappelijk niet hard genoeg’. Ook financiële overwegingen spelen hierbij een rol, een CI kost 25.000 euro. Tel daarbij de kosten voor nazorg op dan kom je op rond de 65.000 euro per kind.
In verschillende andere Europese wordt een tweede implantaat wel vergoed. Bijvoorbeeld in België, Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden. Nederlandse ouders wijken regelmatig uit naar België, op eigen kosten.
Kinderen die na meningitis doof worden zijn regelmatig gebaat met implantaten. Voor hen is het van belang dat een implantaten binnen enkele weken na de ziekte geplaatst wordt.
Bron: Trouw, 28-02-2012 en website UMC St. Radboud
Lees het volledige artikel over het onderzoek van Marloes Sparreboom op de website van het UMC St Radboud Nijmegen.