Meningokokken ACWY vaccins

Soorten men ACWY vaccins

Tegen de serogroepen A, C, W en Y bestaan 2 typen vaccins:conjugaat- en polysaccharide vaccins.

Het polysaccharidevaccin (Mencevax®) werd tot 2010 in Nederland gebruikt. Vanaf 2010 is overgegaan op een conjugaat vaccin. Dit vaccin zorgt dat je imuunsysteem geheugen opbouwt tegen meningokokken ACWY (immunologisch geheugen) waardoor het langer bescherming kan geven dan een polysaccharide vaccin.

Basisinformatie men ACWY conjugaatvaccins (vanaf 2010 in gebruik in Nederland)

Voordat vaccins in Nederland geregistreerd worden voor gebruik, worden ze uitgebreid onderzocht op veiligheid en werkzaamheid. Dit geldt ook voor deze 2 vaccins tegen menACWY:

  1. Nimenrix (sinds 2012), voor kinderen vanaf 6 weken. Deze wordt gebruikt in het Rijksvaccinatieprogramma. Voor volledige productinformatie zie de bijsluiter.
  2. Menveo (sinds 2010) voor kinderen vanaf 2 jaar. Voor volledige productinformatie zie de bijsluiter

De vaccins zijn 'conjugaatvaccins', net als meningokokken C vaccins. De vaccins worden intramusculair gegeven. Het vaccin bestaat uit 2 flacons: 1 met MenA poeder en 1 met MenCWY oplossing. Deze dienen te worden gemengd en leveren 1 dosis op van 0,5 ml.

De vaccins dienen in de koelkast te worden bewaard in het doosje, om invloed van licht te voorkomen.

Toediening

Het vaccin wordt intramusculair toegediend.

Aantal vaccinaties

Nimenrix

  • Zuigelingen 6-12 weken: 2 doses
    Interval van 2 weken, de 3e - booster - dosis wordt aanbevolen op de leeftijd van 12 maanden.
    Voor kinderen vanaf 12 maanden: 1 dosis.

Menveo

  • Voor kinderen vanaf 24 maanden: 1 dosis.

 

Hoe lang beschermen de ACWY vaccins?

De vaccins zijn minimaal 3-5 jaar werkzaam.

Bijwerkingen

De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die van het MenC-vaccin, meestal mild en kortdurend van aard. Meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • harde/rode plek rond waar geprikt is
  • niet lekker voelen
  • hoofdpijn
  • koorts
  • slaperigheid/vermoeidheid
  • verlies van eetlust
  • prikkelbaarheid

 

Op 9 2019 juli meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen dat tijdens de inentingscampagne vanaf 2019 geen bijzondere, verontrustende of onverwachte bijwerkingen gemeld zijn over het het meningokokken ACWY vaccin zijn gedaan. Lees het artikel over gemelde bijwerkingen van het meningokokken ACWY vaccin op de CBG website.

Het NRC meldt op 9 juli 2019 dat er geen ziektegevallen onder gevaccineerden meer zijn geweest, waarmee het vaccin een goede werkzaamheid laat zien. 

Kosten van de vaccins

Ontvangt je kind de vaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma? Dan kost dat je niets. Wil je je kind of jezelf laten vaccineren? Dan kan dat op eigen kosten via je huisarts. Per vaccinatie wisselen per aanbieder merkt de NSM, ongeveer Eur 60-90.

Meer informatie

 

Basisinformatie polysaccharide ACWY vaccin (tot 2010 in Nederland gebruikt)

Het polysaccharide vaccin* is na drie tot vijf jaar uitgewerkt omdat er geen immunologisch geheugen wordt opgebouwd. Daarnaast levert het geen bescherming op bij kinderen jonger dan twee jaar.

*Het kapsel (hulsje) van een bacterie bestaat uit suikerketens (polysaccharide). Een klein stukje van die suikerketen wordt in een vaccin verwerkt. Wanneer iemand wordt gevaccineerd, ziet het lichaam dit stukje suiker en reageert erop door antistoffen aan te maken. Het lichaam wordt in feite gefopt, want het ziekteverwekkende deel van de bacterie zit niet in het vaccin. Wanneer iemand vervolgens met de ziekteverwekkende bacterie in aanraking komt, herkent het lichaam deze dankzij de al eerder aangemaakte antistoffen en ruimt het organisme meteen op.

Zie ook: https://www.deelditnietmetjevrienden.rivm.nl/ voor informatie over de meningokokkenprik ACWY en meningokokkenziekte.