Dragerschap en besmettelijkheid
Bekende verwekkers van meningitis en/of sepsis zijn pneumokokken en meningokokken. Beiden leven in de slijmvliezen van de neus- en keelholte als een onschuldige, tijdelijke, bewoner.
Ongeveer één op de 10 mensen is drager van de meningokok, dragerschap van de pneumokok ligt nog hoger.
Drager zijn wil dus niet zeggen dat iemand ziek wordt! De bacterie of het virus is besmettelijk, maar de ziekte niet.
Bij de meeste mensen blijft de bacterie tijdelijk in de slijmvliezen om daarna te verdwijnen, maar in sommige gevallen kan hij ook in de bloedbaan terecht komen. Van daaruit kunnen zowel de meningokok als de pneumokok sepsis veroorzaken. Hetzelfde geldt voor andere bacteriën als Hib (^ type b) of virussen.
Waarom sommige mensen wel en (veel) andere mensen niet ziek worden is onbekend. Factoren als erminderde weerstand, roken en erfelijkheid spelen een rol, maar zijn niet doorslaggevend.
Neonatale meningitis en/of sepsis wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door groep B streptokokken bacterie (GBS) en de E. coli. Deze bacteriën komen voor in het maag/darmkanaal van sommige personen. Ze kunnen worden overgedragen via uitwerpselen en slechte hygiëne (handen wassen na een toiletbezoek!) en bereiken vervolgens weer via de slijmvliezen van de neus-keelholte de patiënt.