Op woensdag 8 september is Matthijs Brouwer gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op het onderzoek ‘Bacterial Meningitis in Adults’.
In zijn proefschrift wordt de verschuiving van meningitis van de jongere leeftijdsgroepen naar de ouderen beschreven. De verwekkers van meningitis bij ouderen wijken af van die van jongeren, ook dat komt in dit proefschrift aan bod.
In 2002 is een grote Europese studie gepubliceerd over het gunstige effect van dexamethason bij de behandeling van bacteriële meningitis bij volwassenen. In 2007 zijn 3 vervolgstudies gepubliceerd die juist lieten zien dat dexamethason geen effect had.
In dit proefschrift zijn alle studies gebundeld en uit de meta-analyse blijkt dat dexamethason de kans op gehoorverlies bij zowel kinderen als volwassenen vermindert. Ook blijkt dat patiënten met pneumokokkenmeningitis minder vaak overlijden als zij tijdens de behandeling dexamethason krijgen.
In 2002 zijn in Nederland richtlijnen geadviseerd m.b.t. dexamethason. Deze worden in dit proefschrift geëvalueerd
In het proefschrift wordt ook aandacht besteed aan de genetische invloed op het ontwikkelen van zowel pneumokkoken- als meningokkenmeningitis. Diverse studies zijn op een rij gezet en er is DNA vergeleken van zowel mensen die meningitis hebben gehad als van gezonde mensen.
Dit onderzoek kan in de toekomst van invloed zijn op het vaccinatiebeleid, de prognose van een patiënt en de specifieke behandeling die hij/zij zou moeten krijgen.